Keto Pizza [LC, LCHL, bez mąki, bez
węgli, bez laktozy, bez glutenu, ketogeniczna, optymalna]
Naszło i mnie – na pizzę. Ale z
racji tego, że aktualnie testuje wszelakie sposoby nabierania masy
mięśniowej, a ostatni sposób jednak nie okazał się dobry –
robię minicut-a, czyli ścinkę. Ma ona na celu poprawę wrażliwości
instulinowej i zrzucenie kilku kilogramów 'nadbagażu'. Jest to
wymagająca procedura, wymająca wykreśleniu z diety całkowicie
węglowodanów, a zastąpienie ich tłuszczami. Podczas jej trwania,
trenuje codziennie, jeśli mam trening siłowy – staram się robić
jeszcze jeden trening cardio. A jeśli mam trening cardio (interwały,
HIIT, tabata, HIIRT), to dołączam do tego dnia jeszcze bieżnię.
Stosowałem już kiedyś taką taktykę 'oszukania organizmu' i
działa ona wspaniale :). Ale o tym, kiedy indziej. Wróćmy do
potrawy, której nabardziej brakuje moim podopiecznym (często
wspominają o niej w wywiadzie który wysyłam po każdym 28 dniu
dniety).
Wpadłem na pomysł, dzięki któremu
będziecie mogli śmiało ją sobie zjeść, i to nawet na codzień
:). Niektórzy z Was mają proprcje podane w ostatnim posiłku nr.4 –
a jeśli nie masz – napisz, pomogę Ci to ułozyć :).
Całość jest na serowo-jajecznym
spodzie, który jest wręcz wyśmienity :).
Potrzeba nam na ciasto: :
Ser (prawdziwy ser zółty nie ma laktozy, czyli w tabelce 'węglowodany' powinno być 0g, czyli jak tutaj:
Jeśli ser twardy (np. Gouda, edam,
parmezan itp. nie dotyczy serów półtwardych – brie, mozzarella,
camembert itp.) jest serem, nie może zawierać węglowodanów –
zostają one utlenione w procesie tworzenia. A jeśli ma – to wyrób
seropodobny.. U mnie 150g.
Śmietana 18% - 2x łyżka
Mąka kokosowa- nadaje spójności. -
2,5 łyżki
Jajo – 2.
Pół łyczeki sody oczyszczonej
łyżeczka kurkumy (dobre właściwości
przeciewzapalne + podoba mi się kolor)
Dodatki:
Mięso mielone – ja użyłem wołowiny
z 'burgerów z sokołowa', z tego powodu, że mięsny był już
zamknięty, a jakoś wolałem to niż, mięso mielone w paczce za
7,99zł...
Kapary
Papryka słodka
Ser do posypania.
Zioła prowansalskie, ostry sos –
według własnych perefencji.
Przygotowanie:
Ser trzemy na dużych oczkach, wrzucamy
do naczynia. Dodajemy śmietanę, jajka, sodę i kurkumę i mieszamy
na jednolitą masę (ser ma być w całości). Dodajemy mąke
kokosową i mieszamy. Odstawiamy ciasto na 5-10 minut, żeby
zgęstniało.
Nagrzewamy piekarnik na 180'C
(termoobieg) i smarujemy blachę olejem kokosowym (wystarczy na
palec). To czarne co widzicie na zdjęciach, to teflon wielokrotnego
użytku w rulonie. Czego na Aliexpress nie kupisz, tego nie ma w
rzeczywistości:).
Całośc wylewamy na blachę i
zapiekamy 10 minut, aż zesztywnieje. Po tym czasie wyciągamy,
dodajemy dodatki i ponownie zapiekamy na 10 minut. Lepiej będzie,
jak pizza troszkę ostygnie ,będzie się ją lepiej jadało.
MAKRO: (porcja na 2-3 osoby)
1020 KCAL
B: 105
W: 2,8
T: 65