Domowa zdrowa wędlina, czyli szynka z
rajstopy znad zlewu [lowcarb, healthyfood, paleo, ketogenic, LCHL]
Gdy przeczytałem o robieniu szynki w
rajstopie to na początku w to nie wierzyłem.. Później zacząłem
się zastanawiać czy to jest możliwe w ogóle. Na końcu, pognałem
na targ, kupiłem kilogram schabu i stwierdziłem, że trzeba
spróbować.
Wyszła.. REWELACYJNA. W smaku podobna
do szynki szwarcwaldzkiej czy prosciutto, ale moim zdaniem – dużo
lepsza :).
Z resztą.. widać na zdjęciach, że wygląda, jak malowana. Dałem kilku znajomym spróbować i rzeczywiście – wszystkim smakowała w takim stopniu, że prawie wyrwano mi pudełko z rąk.
;)
Więc, to mój najlepszy wytwór anno
domini 2016, nie licząc McFitkarnika o którym pisałem tutaj:
http://fitkarnik.blogspot.com/2016/09/mcfitkarnik-czyli-polish-burger-bez.html
Do zrobienia własnej, zdrowej wędliny
potrzebujemy:
-Cierpliwości.
A poza nią:
Kawałka zdrowego, dobrego mięsa (u
mnie z 900 g schabu, wyszło 600 g gotowego produktu)
-Cukier (erytrytol)
-Sól himalajska
-Czosnek granulowany
-Zioła prowansalskie
Mięso czyścimy z tłustych elementów
i dokładnie myjemy. Całość suszymy ręcznikami papierowymi i
wsadzamy do cukru. Całość dajemy do pojemnika i do lodówki na
24h.
Po tym czasie – wyciągamy, myjemy
pod wodą (powinny być widoczne pierwsze zmiany na powierzchni
mięsa), suszymy i wrzucamy tym razem do soli.
Po 24h myjemy, suszymy i tym razem,
obtaczamy w ziołach prowansalskich lub majeranku, czosnku. Odcinamy
kawałek rajstopy i szczelnie wsadzamy do niej.
Zawieszamy gdzieś nad zlewem na ...
8-9 dni, aż przy dotyku nie będzie całe wysuszone.
I volia. Kroimy cieniutko, i mamy
własną, zdrową i elegancką wędlinę.
Już teraz wiem, że u mnie na święta
bożego narodzenia, będzie bardzo smacznie :).
Tak samo, można zrobić boczek,
karczek, łopatkę. Będę eksperymentował również z polędwicą
wołową, robiąc chipsy wołowe ;).
Jeżeli chodzi o makro, cukru który
został użyty nie wliczam. Ze schabu wyparowało 30% masy, głównie
wody więc podejrzewam, że taka wędlina nawet w 30% składa się z
białka :).
Byłaby idealna na tosty! :)