FIT sernik proteinowy z galaretką bez
cukru z patelni [Lowcarb, redukcja, desery]
Jakoś chodzą za mną te smaki
dzieciństwa ostatnio. Ostatnio w piekarni, widziałem sernik z
galaretką. Tak mi naszła na niego ochota, że w trzy minuty
wymysliłem jak zrobić własny – w wersji fit :).
Składniki na ciasto:
30g odżywka białkowa kazeinowa (u
mnie: smak śmietankowy)
3 jajka
pół łyżeczki sody oczyszczonej
Składniki na galaretkę:
400 ml herbaty owocowej (najważniejsze
– żeby miała intensywny asmak)
10 g erytrytolu (według uznania)
40g żelatyny spożywczej (trzymię się
proporcji 100 ml/10 g – wtedy mam pewność, że jest sztywna ;)
Na początek warto zając się
galaretką:
Zalewamy owocową herbatę wrzątkiem i
czekamy aż się zaparzy. Całośc (bez owoców) wrzucamy do garnka i
podgrzewamy. Gdy się zagotuje wyłączamy palnik ora wsypujemy
żelatynę i energicznie mieszamy. Przelewamy do jakiegoś naczynia i
na razie – odstawiamy na bok.
Wszystkie składniki na ciasto wlewamy
do jednej misy i miksujemy, powinno nam wyjść coś na wzór ciasta
naleśnikowego. Smażymy na patelni z dwóch stron, lub dajemy do
formy okrągłej i pieczemy w piekarniku 180'C gdzieś z 10-15 minut,
tak aby się upiekło.
Gdy galaretka trochę nam stężeje
(żeby nie wylała się z formy, ciasto nim nie nasiąkło!) wylewamy
ją na nasz sernik i całość pakujemy do lodówki.
Prawda, że prosto? A jak pysznie :).
Jeśli lubimy – do galaretki można dać owoce, a do sernika
rodzynki (o ile ktoś lubi).
MAKRO:
KCAL: 329
B: 43
W: 3,9
T: 15