Frytki z batata, z dipem orzechowym.
Bez smażenia! [Cheatmeal, refeed]
Każdemu z nas się czasem chce czegoś
co jest jednoczenie- smażone, słodkie, słone i tłuste...
Znalazłem fajny sposób, żeby ugasić ten rodzaj żądzy
podniebienia :).
Frytki z batata! O batatach nie muszę
w sumie opowiadać, bo większość wie co to jest, ale czasem gdy
je kupuje to ludzie podchodzą i pytają się co to właściwie jest
:).
Składniki:
300 g batata
sól himalajska
50 g masła orzechowego
łyżeczka oleju kokosowego
Całość, jest bardzo prosta:
Bataty kroimy w małe słupki, ja
pokroiłem razem ze skórą – nie mam nigdy talentu do obierania
warzyw. Wrzucamy wszystko do pojemnika, solimy, zamykamy pojemnik
(bardzo ważne, inaczej frytki będą wszędzie), i energicznie
wstrząsamy, żeby przyprawy się idealnie rozeszły po pojemniku.
Rozgrzewamy piekarnik do 200'C. Blachę
na której będziemy piekli bataty wykładamy papierem do pieczenia,
i rozsmarowujemy na nim łyżeczkę oleju kokosowego.
Całość zapiekamy ok. 20-30 minut, po czym – maczamy w maśle orzechowym i spożywamy :).
Ważne ,że by do pojemniczka odmierzyć
najpierw daną ilość masła orzechowego – później może być to
nie możliwe :P.
Ja spożyłem z 50 g masła orzechowego
(2 łyżki)
KCAL: 648
B: 18,8 g
W: 65 g
T: 31 g