Puree z kalafiora! [Lowcarb, healthy
food]
Również z tego przepisu mogą w
bardzo dobry sposób korzystać moi podopieczni na codzień, jako
alternatywa do sałatki warzywnej :).
Przepis tak na prawdę podkradłem
Gordonowi Ramsay'owi, i lekko stuningowałem ;)
Potrzebujemy:
300g kalafiora
20g masła klarowanego
100g jogurtu naturalnego
Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma (daje
fajny kolor :) )
Kalafior myjemy i obieramy pod bieżącą
wodą, rozdrabniamy na bardzo małe łodygi. Na patelni grzejemy
masło i wrzucamy kalafiora, niech się trochę przypiecze.
Do całości dodajemy jogurt naturalny (uwaga, żeby się nie zważył) i odrobinę wody. Całość gotujemy do miękkości i transportujemy
do rozdrabniacza, dodajemy przyprawy i. Blendujemy chwilę na gładką
masę – i gotowe :)
Ja jako mięso wybrałem nogę z
kurczaka, ale nie wyszła mi tak wspaniale jak wstępnie planowałem
:P.
MAKRO: (w całości)
KCAL: 280
B:8,9
W: 11 (prawie sam błonnik)
T: 22 g
T: 22 g