FIT szarlotka bez mąki na redukcji! [paleo, bez mąki, bez cukru]
Przepis z którego mogą skorzystać
między innymi niektórzy moi podopieczni. Podpowiem Wam, że w dzień
bez treningu, to posiłek numer trzy :).
Widzicie sami, jakie smakołyki można jeść i chudnąć, kiedy jest się pod moimi trenersko-dietetycznymi skrzydłami :).
Ciasto jest pyszne w prawdzie rozpływa się w ustach –
trochę mokre ale pewnie przez to, że nie odcedziłem soku jabłkowego
z jabłek.
Składniki:
50 g daktyle
50 g wiórki kokosowe
6 małych jabłek
Cynamon, i erytrytol – gdyby jabłka
były kwaskowate ;).
Daktyle zalewamy letnią wodą w ilości
100-150 ml na czas 20 minut.
W między czasie obieramy jabłka,
kroimy z z dodatkiem odrobiny wody gotujemy w osobnym garnku. Ma nam
z tego wyjść taki 'ala dżem jabłkowy z cynamonem
Namoczone już daktyle blendujemy na
gładką masę i dodajemy wiórki kokosowe. Masa powinna zrobić się
plastyczna.
Wystarczy ją teraz rozsmarować i po ugniatać na dole blachy, na to dorzucić dżem jabłkowy i zapiec wszystko w piekarniku o uniwersalnej temperaturze 180'C na 40-50 minut :)
Poczekać, aż ostygnie (nie
wykonalne!) i zjeść ze smakiem i bez wyrzutów sumienia :)