niedziela, 4 września 2016

FIT szarlotka bez mąki na redukcji! [paleo, bez mąki, bez cukru]

FIT szarlotka bez mąki na redukcji! [paleo, bez mąki, bez cukru]

Przepis z którego mogą skorzystać między innymi niektórzy moi podopieczni. Podpowiem Wam, że w dzień bez treningu, to posiłek numer trzy :).

Widzicie sami, jakie smakołyki można jeść i chudnąć, kiedy jest się pod moimi trenersko-dietetycznymi skrzydłami :).

Ciasto jest pyszne w prawdzie rozpływa się w ustach – trochę mokre ale pewnie przez to, że nie odcedziłem soku jabłkowego z jabłek.

Składniki:

50 g daktyle
50 g wiórki kokosowe
6 małych jabłek
Cynamon, i erytrytol – gdyby jabłka były kwaskowate ;).

Daktyle zalewamy letnią wodą w ilości 100-150 ml na czas 20 minut.

W między czasie obieramy jabłka, kroimy z z dodatkiem odrobiny wody gotujemy w osobnym garnku. Ma nam z tego wyjść taki 'ala dżem jabłkowy z cynamonem

Namoczone już daktyle blendujemy na gładką masę i dodajemy wiórki kokosowe. Masa powinna zrobić się plastyczna.

Wystarczy ją teraz rozsmarować i po ugniatać na dole blachy, na to dorzucić dżem jabłkowy i zapiec wszystko w piekarniku o uniwersalnej temperaturze 180'C na 40-50 minut :)

Poczekać, aż ostygnie (nie wykonalne!) i zjeść ze smakiem i bez wyrzutów sumienia :)