Chleb paleo z czosnkiem [Paleo,
potreningowy, bez glutenu]
Czasem każdemu tęskni się trochę za
bagietką z lidla z czosnkiem.. Wpadłem na pomysł, jak zrobić coś
podobnego, ale o wiele zdrowszego :)
Taki chlebek też byłby dobry jako
spód od pizzy, ale o tym kiedy indziej :-).
Składniki:
200g mąki z tapioki
40g mąki kokosowej
1 jajko
40g smalcu gęsiego
5-6 ząbków czosnku
100-200ml wody
szczypta soli.
bazylia/rozmaryn do posypania całości.
Wszystkie składniki oprócz czosnku i
rozmarynu wrzucamy do jednej miski i mieszamy na lejącą masę.
Jeśli ciasto wyjdzie w miarę sprężyste, można je wsadzić w dwa
akrusze ciasta do pieczenia i rozwałkować. Mi niestety takie nie
wyszło, wiec wylałem całą zawartość garnka na papier do
pieczenia ;). Warto potrzymać chwilę wszystko w garnku. Mąka
kokosowa ma takie właściwości,że absorbuje wode z całej masy –
więc ciasto potrafi zmienić konsystencję nawet do 20 minut!.
Na całość wysypałem wcześniej
pocięty czosnek wymieszany z pryprawami.
Piekłem standardowo w temp 180'c z
termoobiegiem na 20 minut, mogłem go bardziej przypiec to by pewnie wyglądał tak:
MAKRO (w całości, wyszło na
spokojnie 4-5 porcji :)
KCAL: 1211
B: 14
W: 178
T: 48