Czekoladowe niebo, czekolada bez cukru!
[LC, LCHL, słodycze]
Z racji tego, że jestem fanatykiem
gorzkiej czekolady, a wszystkie sklepy w pobliżu były w tym
momencie zamknięte, wpadłem na pomysł jak prostym i szybkim
sposobem samemu zrobić moją ulubioną czekoladę, która odpowiada
najbardziej mojemu podniebieniu :)
Składniki:
50g oleju kokosowego
50g zmielone ziarna kakaowca (można
użyć kakao, np. Wedel/Wawel)
Kilka papryczek peperoni które również
zmieliłem razem z kakaowcem
Jeśli lubimy na słodko – łyżka
erytrytolu,
Ja dodałem jeszcze łyżkę nasion
chia, dzięki czemu wyszła prawdziwa prozdrowotna bomba... substacji
odżywczych :)
Całośc prosta jak konstukcja cepa i
do zrobienia w 15 minut. Olej kokosowy rozpusciłem w mikrofalówce –
dałem do kubeczka całośc i ustawiłem na 60 sekund –
wystarczyło.
Do osobnego pojemniczka wsypałem
wszystkie sypkie półprodukty i zalałem olejem kokosowym, który
miał postać płynną. Wszystko energicznie wymieszałem i dałem na
15 minut do zamrażalki. I gotowe :)
Nasiona chia, smakowały troche jak
mak, z którym też za niedługo zacznę eksperymentować :).
MAKRO, miały wyjść 2 porcje, ale
była tak smaczna, że jednak cała zawartość zniknęła w
niewyjaśnionych okolicznościach :P..
(porcja 1/2)
KCAL: 603
B: 7
W: 6
T: 55