Pizza z patelni [lowcarb, keto, paleo]
Ciekawa alternatywa dla festiwalu pszenicy, który jest serwowany z każdej strony :).
Składniki:
Ciasto:
3 jajka
20 g zmielonego siemienia lnianego
łyżeczka przyprawy do pizzy
pół łyżeczki sody oczyszonej
100g startej na dużych oczkach cukini
łyżeczka oleju kokosowego do smażenia.
na górę:
sos pomidorowy
125g mozzareli
50g boczku wędzonego.
Wszystkie składniki na ciasto miksujemy w garnku, na patelni topimy olej kokosowy. Czekamy aż się rozgrzeje i *bach* wylewamy ciasto. Chwilkę przykrywamy, aby góra się ścieła. Dodajemy reszte składników na farsz i zapiekamy 10 minut, aż przestanie się trząść i będzie sztywne (jak omlet)
Makro ciasta:
KCAL: 319
B: 24
W: 3
T: 24