Domowy chleb żytni, na domowym
zakwasie [Hicarb, poradnik, fitkarnikowe specjały, low fat]
Z racji tego, że zaczynam się coraz
bardziej przekonywać do żyta i jego wyrobów, moi podopieczni
również dostali uaktualnienia co do planów żywieniowych o ten
produkt właśnie.
W poniższym przepisie pokażę, jak
tworzyć chleb żytni na domowym zakwasie, beż użycia
specjalistycznych maszynek. Potrzebujemy tylko czasu.
LINK DO BLOGA: https://fitkarnik.blogspot.com/2017/08/domowy-chleb-zytni-na-domowym-zakwasie.html
Potrzebujemy:
Mąka żytnia typ 700
Mąka żytnia typ 2000
woda
ulubione przyprawy: sól, oregano,
bazylia, czosnek
Wykonanie:
Najpierw zaczynamy od zakwasu. Dajemy
100g mąki żytniej typ 2000 do słoika z letnią wodą. Całośc nie
zakręcamy a zakrywamy wilgotną szmatką (bardzo ważne jest aby non
stop była nawilżona – inaczej pojawi się pleśń.
Po 24 h dodajemy kolejne 100 g mąki i
100 ml wody, całośc mieszamy, zwliżamy szmatkęi odstawiamy na 24
h. Wykonujemy krok łącznie 4-5 razy. Gdy jesteśmy gotowi na
pieczenie chleba – odkładamy 100g zakwasu do słoika (przyda się
na następny raz) i dodajemy 600g mąki żytniej typ: 720 oraz 600g
wody. Wszystko mieszamy na gładką masę i odstawiamy do keksówki
na 6h w ciepłe miejsce, lub 12h do lodówki. Sugeruje nie mieszać
tych temperatur, bo wyjdzie zakalec.
Pieczemy z filiżanką/szklanką wody –
wtedy będzie chrupki :) - gdzieś z 60-90 minut. Zależy od
piekarnika.
Makro:
KCAL: 234
B: 6,7
W: 52