FIT ZAPIEKANKA z cukinii –
[low carb, keto, fit zapiekanka, fit zapiexa]
Wiadomo, mamy lato i ceny warzyw
osiągnęły piękne ceny. Kalafior za 1,5 zł, cukinia za 2 zł/kg i
inne dobre rzeczy którymi wspaniale uzupełnimy niedobory witamin.
Poza tym – teraz jest lepiej w porównaniu do zimy, ponieważ
produkty są o wiele świeższe niż jak to miało miejsce w zimę.
Dlatego – czas na fit zapiekankę :)
LINK DO BLOGA: https://fitkarnik.blogspot.com/2017/08/fit-zapiekanka-z-cukinii-low-carb-keto.html
Potrzebujemy: (u mnie)
Cukinie 8 szt.
Ser gouda w plastrach (12 plastrów)
Ser cammembert – 120g
Ser brie – 120 g
Jajko – 10 szt
Spytacie pewnie: dlaczego tak dużo?
Jestem na protokole Intermitting Fasting, który uwzględnia tylko
jeden posiłek dziennie. Dlaczego tak? A bo jest mi wygodniej
trenować naczczo i jeść tylko jeden posiłek dziennie.
Zaraz powołacie się na dietetyków z
Polsatu 'ale przecież jedząc pięć posiłków dziennie nakręcamy
metabolizm'. Fałsz. Jedzenie ma mały wpływ na metabolizm, a
największy ma nasza aktywność. Jedząc pięć posiłków dziennie
jedyne co nakręcicie to porcelanowego chłopka w toalecie XD.
Wykonanie:
Cukinie myjemy, przecinamy na pół i
drylujemy łyżeczką. Jeśli przerwaliśmy skórkę cukini – nic
się nie bójmy. Właśnie po to mamy goudę w plastrach. Do środka
wyścielamy goudę, na to wbijamy jajko, i dekorujemy serem.
Przyprawiamy ulubionymi przyprawami (u mnie sól, a na talerzu
wjedzie pewnie jakaś kuriozalna dawka tabasco :3 )
Makro w jednej:
KCAL: 212
B: 17 g
W: 0,5 g