Pudding warzywny [lowcarb, paleo, keto,
redukcja, masa, healthyfood]
Wielu z nas nie lubi warzyw.
To nie jest dobry nawyk dietetyczny.
Znalazłem sposób, jak umilić czas spędzony z posiłkiem warzywnym
:). O korzyściach jakie płyna z spozywania surowych warzyw chyba
nie musze nikomu mówić.
Składniki:
30g siemię lniane (zmielone!)
100g jabłko
150g brokuły
150g kalafior
100g truskawki
10g cynamon
100g kefir/maślanka DOBREJ firmy np.
Robico.
Dużo filozofii z tym nie ma, wszystko
wrzucamy do rozdrabniacza i mieszamy.
Jeśli mamy mały objętościowo
rozdrabniacz, to wrzucamy produkty od najbardziej mokrych
(maślanka->truskawki->jabłko->brokuł,kalafior->
siemię->cynamon)
Wtedy nasz blender będzie działał
duzo żwawiej.
Całośc przelewamy do pojemniczka i
wrzucamy do lodówki. Ja zawsze robie tak, że 24h mi to stoi w
lodówce ;).
Cynamon wiąże wodę, a siemię robi z
tego lekką galaretowatą papkę. Gdyby pokombinować z kolorami, to
pewnie wyszło by również coś fajnego, wiec czekam aż maliny i
jezyny pojawią się w moim warzywniaku pod domem :).