DOMOWY KECZUP [healthy food]
Kasza lub ryż jest za sucha? Tortex
się już przejadł? Panicznie boisz się cukru?
Oto domowy fit-keczup, który zrobisz w
10 minut :)
Składniki:
4 ząbki czosnku
sól i pieprz
Kilka kropel cytryny
Puszka pomidorów (najważniejsze aby
na kraju pochodzenia, było napisane Włochy, lub Hiszpania)
Łyżeczka erytrytolu
Ulubione przyprawy (u mnie: bazylia,
oregano, papryczki pepperoni, słodka wędzona papryka- najlepiej dodawac je na samym koncu)
Czosnek siekamy na drobno – ja gniotę
go deską do blatu, żeby skórki odskoczyły i wrzucam go do
blendera z innymi przyprawami.
Tak samo robie z pomidorami
(oczywiście, puszkę zostawiamy), i resztą dodatków.
Blenduje wszystko na rzadko i podsmażam
chwilę na patelni aż się nie zrobi gęste.
Ta-dam.
Keczupu możemy smiało uzywać do
kaszy, ryżu, do posmarowania pizzy z kalafiora (przepis niebawem na
ramach Fitkarnika), do Fitek ( http://bit.ly/FITKIfrytkiLOWCARB
) do posmarowania chleba z ziaren-( http://bit.ly/ChlebBezMaki
). Możliwości jest naprawdę sporo :).