Pizzerinki z kalafiora [Lowcarb, keto,
redukcja, helathyfood, bezglutenu]
Pizza z założenia nie jest tuczącym
daniem, jeśli odpowienio ją przygotujemy :).
Tutaj mam dla was ciekawą alternatywę,
poraz kolejny, do festiwalu pszenicy.
Składniki:
400 gram kalafiora
2 jajka, duże
2 ząbki czosnku
szczypta soli i pieprzu
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
ulubione przyprawy: oregano, bazylia,
zioła prowansalskie, papryczka peperoni
Pomidory w puszce (najważniejsze przy
ich kupnie to spojrzenie z jakiego kraju pochodzą, jeśli to są
Włochy lub Hiszpania – wtedy jest ok :))
Jak zrobić domowy keczup, którym
posmarowałem placki piszę tutaj: http://bit.ly/DOMOWYKECZUP
Dodatki:
Ja użyłem 150g oscypka od
uśmiechniętego górala.
Kalafior blendujemy do konsystencji
pyłu, dodajemy do wszystkiego przyprawy i jajka, i mieszamy wszystko
do uzyskania papki.
Papier do pieczenia smarujemy olejem
kokosowym i formujemy na nich małe placuszki. Całośc wsadzamy do
rozgrzanego piekarnika na 15 minut w temperaturze 180'C.
Po czym dodajemy nasze ulubione
dodatki, i jeszcze raz zapiekamy :).
Kaloryka w głównej mierze zależy od
nas, jeśli damy dobre dodatki to mozna ją śmiało okrzyknąć
FITPIZZĄ.
Makro: (same 'ciasto')
KCAL: 200
KCAL: 200
B: 19
W: 8 (z tego duża ilośc kalafiorowego
błonnika)
T: 10