Łososiowe muffinki [Lowcarb, paleo,
LCHL]
Muffinki nie muszą być słodkie ;).
W tym przypadku ciekawa alternatywa,
dla jajecznicy czy sadzonych a nawet omletów. A co więcej –
zabierzemy je gdzie chcemy ze sobą.
Jakoś sobie upodobałem ostatnio mąkę
kokosową. Jest tania i bardzo wydajna. Jedna łyżka to około 15g,
a pozwala dzieki temu związac wszystkie jajeczne masy.
Składniki:
3 jajka
20-30 gram mąki kokosowej
50g śmietany 18%
pół łyżeczki sody oczyszczonej
pół łyżeczki chilli
pół łyżeczki kurkumy
50g brzuszków z łososia, kupionych na
targu. Moim zdaniem lepsza i tansza alternatywa jeśli chodzi o
łososia.
przyprawy: bazylia, tymianek,
pepperoni, sól himalajska, pieprz czarny.
Jak zawsze prostota. Rozgrzewamy
piekarnik do temperatury 180'C. I mieszamy wszytkie składniki.
Wlewamy do formy na muffinki i pieczemy 25 minut w 180'C. Czyż nie
wyglądają pysznie?
Makro:
KCAL: 546
B: 35
W: 5
T: 43