Fit naleśniki (powered by Fit bita
śmietana & Fit Bobella) [bezglutenu, bez cukru]
Z racji, że już zarobiłem Fit werjsę
nutelli i bitej śmietany, to postanowiłem zrobić do tego całego
ambarasu jeszcze naleśniki :)
Przepis na Fit bitą śmietanę:
http://fitkarnik.blogspot.com/2016/07/fit-bita-smietana-lc-keto-lchf.html
Przepis na Fit Nutellę (bobellę):
http://fitkarnik.blogspot.com/2016/07/bobella-v-2-lowcarb-keto-bez-glutenu.html
Składniki na nalesniki (elo):
80 g mąki gryczanej (zmieliłem
standardowo kaszę gryczaną niepaloną, moim zdaniem ma lepszy smak
niż jej ciemniejsza kuzynka)
80 g mąki z tapioki (kupiłem z
ciekawości w sklepie ze zdrową żywnością. Nalesniki wychodzą
całkiem ok, ale niestety – probowałem z niej zrobić budyn, to
wyszla mi jakaś niezindetyfikowana papka (zachowuje się na wzór
mąki ziemniaczanej..)
1 jajko
200-300ml wody.
40 g erytrytolu (według uznania).
Szczypta soli. Sól wzmacnia smak,
każdy.
Filozofii, jak zawsze na Fitkarniku nie
znajdziecie :).
Wszystko wrzucamy do gara i mieszamy na
konsystencję ciasta nalesnikowatego (ma być lejące)
Na patelni rozgrzewamy kapkę oleju
kokosowego, wylewamy kielnię naszego ciasta, równo rozprowadzamy na
całej powierzchni i pieczemy z dwóch stron.
Makro samych nalesników (bez
dodatków):
Z tego co pamiętam, z tej ilości
wyszło mi 6 naleśników.
KCAL: 653
B: 16
W: 131
W: 131
T: 7 (+ ewentualny użyty do smażenia)