Własny sos, co pali ryja za 70 groszy
[patenty, lowcarb]
Uwielbiam ostry smak. Jest dla mnie na
prawdę zbawienny, a dobre sosy jednak... kosztują krocie.
Wystarczyło, że spojrzałem tylko na
etykietę i już wiedziałem, że sam mogę bez problemu taki zrobić
:)
Składniki:
15 małych papryczek peperoni
(www.badapak.pl)
2 łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki pieprzu kajenskiego
2 szczypty soli
1 łyżeczka papryczki wędzonej,
słodkiej
4 ząbki czosnku
90ml wody.
Wszystko wrzucamy do jednego naczynia i
blendujemy na gładką masę. Warto pomielić trochę dłużej, żeby
czosnek się dobrze rozdrobnił, bo inaczej możecie mieć problem z
wlaniem do buteleczki.
Wszystko zostawiamy w tej butelce na 5
dni, i ... gotowe :)
Zamiast 16 zł za sos, płacimy tylko
70 groszy.
Wiem, wiem. Stół ujebany.