Mr. Naleśnik z lodami
bananowo-orzechowymi [Lowcarb, bez glutenu, redukcja]
Do przepisu użyłem lodów bananowych
z mojego bloga:
http://fitkarnik.blogspot.com/2016/05/lody-orzechowo-bananowe-lowcarb-keto.html
Jakoś wyjątkowo naszła mnie ochota
na naleśnika. Ale jak sami wiecie używając jednego typu mąki, nie
jesteśmy w stanie go zrobić idealnego. Mąki bezglutenowe (ryżowa,
tapioka, kokosowa itp) są świetne, ale... używając tylko jednego
półproduktu nie wyjdą nam takie jakie chcemy. Przeważnie się
łamią i kruszą.
Mąka kokosoa świetnie chłonie wodę
z otoczenia, natomiast tapioka ma skrobię – podobną to tej
ziemniaczanej. Czyli daje nam miekkość :)
Wzór jest prosty, na jeden naleśnik
trzeba użyć 40 g mąki + 1 jajo + 50 ml wody/mleka/cieczy.
Ja użyłem 20 g mąki kokosowej i 20 g
mąki z tapioki – wyszły jak u mamy.
Do środka 1/2 porcji lodów
bananowo-orzechowych, z nerkowcami tym razem.
Wyszło wybornie :) ! nie trzeba
polowac na foodtrucki, żeby zjeść coś dobrego i zdrowego.
MAKRO (w jednym, bez lodów)
KCAL: 180
B: 11
W: 19
W: 19
T: 7
Sami przyznacie, że zjedlibyście takiego? :)