Skoro przez żoładek do serca, to
przez żołądkową do łóżka?
Czyli jak zaimponować komuś, nie
potrafiąc gotować. Sprawdź ten przepis!
Pierś z kurczaka w
szynceszwarcwaldzkiej zapiekana w cieście francuskim z batatami
[cheat day, smaczności, art, ma gluten, ma białą mąkę –
zajebiście pysznie]
Jeżeli chcemy komuś zaimponować nie
zamawiając cateringu i posiadając umiejętności pozwalające na
przygotwanie przypalonej wody w siedmiu smakach – koniecznie
wyprobujmy te danie.
Składniki:
500g piersi z kurczaka
100g szynki szwarcwalckiej
1 arkusz ciasta francuskiego
1 białko jaja + pędzelek
ulubione przyprawy.
Dodatkowo:
400g batat
20g olej kokosowy
Przygotowanie:
Kurczaka dzielimy na dwie porcje,
nacinamy w kratkę i nacieramy ulubionymi przyprawami. Ja zrobiłem
jedną wersje hardcore (chilli,kurkuma, cayene, czosnek), drugą
lekką (bazylia, czosnek, oregano) Zawijamy w płaty szynki
szwarcwaldzkeij i bardzo ważne: mieso musi poleżeć minimum 24h w
lodówce, żeby przesyciło się aromatem szynki.
Na drugi dzień dzielimy płaty ciasta
francuskiego na pół i nacinamy na końcach. Wsadzamy do środka
kurczaka i zawijamy w kratkę (fanaberie dowolne). Całośc smarujemy
pędzelkiem z białkiem, żeby uzyskało chrupkośc i złocisty
kolor.
Zapiekamy 20-25 minut w piekarniku z
termoobiegiem na 180'C
Dodatki:
Ja użyłem batata. Pokroiłem go w
kawałki i wymieszałem z solą i 20g rozpuszczonego oleju
kokoswoego. Całośc dałem na blachę w łaczym czasie 40 minut.
Makro:
Jedząc to danie można śmiało liczyć
na spalenie kalorii po posiłku. If you know what I mean ;).