Turbo kanapka bez węglowodanów i mąki
[lowcarb, keto, optymalna, LCHL, bez mąki, bez glutenu]
Wiadomo, nie zawsze mamy czas żeby
usiąść z pojemnikiem i w spokoju go zjeśc. Jednak najlepszym
rozwiązaniem w tym momecie jest użycie kanapki, dzięki której nie
dostarczymy do naszego organizmu zbytniej ilości węglowodanów :-).
Przygotowanie jest bardzo podobne jak z
chlebem który opisywałem tutaj:
http://fitkarnik.blogspot.com/2016/03/amatorzy-biaego-chlebka-lowcarb.html
,jednak jest on troszkę zmodyfikowany.
Składniki:
2 jaja
pół łyżeczki sody oczyszczonej
30g mąki kokosowej
50 gram ziaren słonecznika (łuskanych)
50 gram pestek z dyni
20 g masła, smalcu czy tego co tam
chcemy
szczypta soli
do środka dałem:
100 g wędzonego łososia
1 jajo sadzone
Przygotowanie:
Tłuszcz rozpuszczamy w mikrofalówce a
reszte składników mieszamy, i dajemy do formy (ważne aby bułka
niezbyt nam wyrosła – łatwo ją wtedy przekroić).
Pieczemy w temperaturze 180'C 30-40
minut, zależy od piekarnika.
Gdy pieczywo już wystygnie,
przekrajamy na pół, dajemy ulubione dodatki i.. smacznego :-).