sobota, 19 marca 2016

Amatorzy białego chlebka [lowcarb]

Takim chlebem ładnie sie nasycimy, ponieważ jest on kaloryczny. Zawiera same zdrowe rzeczy i idealnie syci. Znacznie lepsza alternatywa od steropianowych chlebków ;). Pamiętajmy, że nie tyjemy i nie chudniemy od kalorii, tylko od poziomu hormonów w organizmie.

Anty-pszeniczny chleb bez mąki.

Chleb bez mąki, dla osób mających problem z wstępnym odrzuceniem pieczywa.

-100 g nasion (np. siemię lniane, słonecznik, pestki dyni - ja dałem 20g siemienia lnianego, 60 g słonecznika do ciasta i 20 g słonecznika na górę do posypania)
-80g otrębów owsianych (dobrze jest je  najpierw zmielić na mąkę otrębową, ja dałem 60g otrębów + 20g błonnika gryczanego)
-50g mąka kokosowa (wymienne na otręby)
-4 jajka
-200g mleko bez laktozy (kozie, kokosowe)

Całośc mieszamy na gładką masę i wylewamy do silikonowej formy na babkę.
Rozgrzewamy piekarnik do 200'C.
Na górę ciasta, rozsypujemy resztę nasion (ot tak, żeby ładnie wyglądało:) )

Pieczemy około 60-70 minut do uzyskania 'suchego patyczka'

KCAL w całości: 

1200 (wiem, że wygląda na dużo, ale wychodzi 20 cieńkich kromek.)
B: 75
W: 55
T: 75