Muffny z czerwonej fasoli [cheatday]
Idealne na niedzielny słodyczany głód :)
Składniki:
250 g czerwonej fasoli konserwowej
20 g ciemnego kakao/karobu (4 łyżki)
70 g ksylitolu*
2 jajka
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
odrobina mielonego imbiru
100 - 250ml mleka bez laktozy (kokosowe, lub po prostu bez laktozy), zalezy czy lubimy mokre, czy bardziej mokre ;)
*Gdy go nie mamy, można słodzić miodem. Tylko miód pod wpływem wysokiej temperatury zmienia nam się w normaly cukier, wiec sami wybierzmy ;).
Fasolkę wysypujemy na sitko, opłukujemy z zalewy** i odstawiamy na kilkanaście minut, aby
dokładnie odciekła, następnie za pomocą blendera tworzymy z niej puree, wcześniej dodając
do fasolki 2 jajka (jeżeli używacie ręcznego blendera to polecam umieścić fasolę i jajka w dużym,
wysokim kubku).
Następnie do przygotowanej masy dodajemy miód, kakao, sodę i przyprawy i całość dokładnie mieszamy i nakładamy do foremek (polecam w tym przypadku użycie silikonowych).
Babeczki pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 25 minut. (w silikonowych foremkach lub teflonowej blaszce!)
** Często zalewa jest słona, wtedy wystarczy przelać ją dużą ilością wody, albo ugotować własną czerwoną fasolę. Spróbujcie znaleźć taki produkt, w którym będzie mniej soli, ponieważ czasem mimo opłukania pozostaje w babeczkach ten słony posmak.
Kcal (w całości): 700 (wychodzi 8 dużych babeczek)
B:34
W:111
T:12