środa, 23 marca 2016

BOBELLA - czyli fit wersja kremu Nutella [lowcarb, keto, paleo]

Bobella [lowcarb, paleo, keto]

FIT NUTELLA

Domowy krem kokosowo-kakaowy 'ala nutella.

Całośc przygotowania to około 10 minut, więc zastanów się, czy opłaca Ci się ubierać i iść do sklepu po Nutellę ;).

Składniki:

40g kakao/karob
30g wiórki kokosowe/dowolny orzech - włoski, migdały, nerkowca.
1 żółtko
10g ksylitolu
kilka kropel aromatu rumowego który idealnie sie komponuje z kakao.

Dodalem tylko 10 g ponieważ skrycie kocham sie w gorzkiej czekoladzie, a takie proporcje były dla mnie idealne :), jeśli lubisz bardziej słodki smak polecam dać około 10g+.

Wiórki kokosowe blendujemy z zółtkiem, dodając ok 20 ml prawie wrzącej wody (żeby nam się bledner nie spalił) - do uzyskania gładkiej masy.
Dosypujemy resztę i mieszamy.

Gdy masa wyjdzie za rzadka, zawsze można dac ją na 20 minut do zamrażalki - bedzie dużo gęstsza. Idąc tą drogą zostawiajac ją dłużej uzyskamy domową czekoladę ;).

Jest idealna ! <3

MAKRO:

373kcal

T: 31
B: 15
W: 7 (!)

Całośc wystarczyła mi na wysmarowanie 10 wafli ryżowych :)