sobota, 29 października 2016

BIFTEKI – czyli kuchnia grecja, w wersji FIT [lowcarb, keto, lchl, fit grek]

BIFTEKI – czyli kuchnia grecja, w wersji FIT [lowcarb, keto, lchl, fit grek]

Zakochałem się w tym daniu, odkąd byłem na zlocie foodtrucków w Katowicach :-).

Smak mięsa mielonego z wyciekającym ze środka serem – rewelacja, której musisz spróbować !

Kiedyś robiłem coś podobnego (PRZEPIS: http://fitkarnik.blogspot.com/2016/04/zdrowe-mielone-lowcarb-keto.html) ,więc można się na tym przepisie wzorować.

Potrzebujemy:

-800 g mięsa (zrobiłem porcję na cztery dni) – u mnie 600 g wołowina + 200 g kurczak
-czosnek & cebula
-ulubione przyprawy (u mnie chilli, kajeński, kurkukma oraz tymianek)
-sól i pieprz
-100g sera (u mnie lazur srebrzysty)

Przygotowanie:

Czosnek & cebula ląduje w rozdrabiniaczu (fajna alternatywa, ponieważ nie trzeba kroić). Mięso dzielimy na cztery części i mielimy w tym samym rozdrabniaczu, warto podzielić, żeby nie przepalić blendera.

Mięso mieszamy wraz z przyprawami i zostawiamy na godzinę w lodówce.

Z masy formujemy kulki, do której każdej – wsadzamy ser. A na górę sypiemy tymianek.

Pieczone na patelni bez tłuszczu – smakują wyśmienicie – nawet na zimno ;).

Makro w porcji (2 kotlety)
KCAL: 299
B:45 g
W: 0 g
T: 13 g