wtorek, 11 października 2016

FIT KROKIETY, ala sajgonki [oszukany posiłek, zdrowa kaloria, healthy food]

FIT KROKIETY, ala sajgonki [oszukany posiłek, zdrowa kaloria, healthy food]

Skubane, chodziły za mną chyba od roku. Ale niestety nigdzie nie potrafie znaleźć restauracji w której serwują inne krokiety niż pszenne, a jakbym się miał na takie skusić to tylko u mojej babci. Tej też się nie udało namówić więc... trzebało samemu ubrać fartuszek i zrobić swoją wersję krokietów. W wersji zdrowej, bez mąki pszennej i bez smażenia na oleju rafinowanym.

Składniki (na naleśniki)

100 g mąki gryczanej niepalonej
30g mąki z tapioki (takie nalesniki, najbardziej przypominają wyglądem te pszenne)
1 jajo
100ml wody (konsystencja musi być lejista)
sól.

Składniki (panierka)

50g mąka jaglana
30g sezam
1 jajo

Do smażenia:
olej kokosowy.

Składniki farsz:

400 g mięsa (u mnie- polędwica wieprzowa, ale karkówka była by z nacznie lepsza :))
sól
grzyby (nawet nie wiem jakie to są rodzaje, ale z racji tego, że dalej tu siedzę to nie były ani halucynogenne ani trujące)
czosnek + sól

Przygotowanie:

Mięso kroimy na drobne kawałki, wrzucamy do jednego garnka razem z grzybami i gotujemy do miękkości. Po ugotwaniu mielimy w rozdrabniaczu wraz z czosnkiem i solą.

W między czasie mieszamy wodęz jajkami i do całości dodajemy naszą mieszankę mąkową, ciasto musi być lejące więc dodajemy wodę według uznania.

SZTUCZKA:

Jeśli mamy patelnię teflonową do nie potrzebujemy smażyć każdego na tłuszczu. Wystarczy jak przed pierwszym naleśnikiem suto ją przetrzemy olejem kokosowym nasączonym na ręczniku papierowym.

Na naleśniki dajemy dwie łyżki mięsa i zawijamy, jak prezent.

W jakimś prostokątnym naczyniu rozbełtujemy jajko, a w kolejnym wsypujemy mieszankę panierkową.

Obtaczamy krokiety na patelni i sru na patelnię na której mamy rozpuszczony smalec.
Najlepiej, smakują z barszczem czerwonym *.*

Wyszło 8 krokietów, makro w jednym:
KCAL: 167
B: 14
W: 30
T: 5