sobota, 15 października 2016

Karmelizowane buraki na ostro z piersią z kurczaka w panierce, bez mąki i bułki tartej [lowcarb, pyszne, healthyfood]

Karmelizowane buraki na ostro z piersią z kurczaka w panierce, bez mąki i bułki tartej [lowcarb, pyszne, healthyfood]

Miałem smaka na buraka ;).

Oczywiście przy okazji wymysliłem, jakby tu zrobić kotlety z kurczaka w zdrowej panierce. Odpowiedź przyszła szybciej niż pytanie.

Do całości potrzebujemy:

-Buraka (u mnie był to 400 g gigant)
-Pierś z kurczaka
-żółtko jaja
-2 łyżki smietany + trochę wody
-zmielone pestki dyni
-olej kokosowy
-mąkę kokosową
-przyprawy (sól, pieprz kajeński, chilli)

Buraka obieramy i kroimy w kształt frytek, dobrze jest do tego użyć innej deski, niż ta na której aktualnie kroimy. Burak bardzo farbuje. Mieszamy go z roztopioną łyżką oleju kokosowego i przyprawami i wsadzamy do piekarnika rozgrzanego do 180' C na... 60 minut. Strasznie długo się robi.

W ten czas: kurczaka kroimy i przyprawiamy do smaku. Maczamy go najpierw w mące kokosowej, później w śmietanowo-żółtkowej mazi i w zmielonych pestkach dyni. Zostawiamy wszystko zapanierowane na 10 minut i po skończeniu buraków, można smażyć :).

Czyż nie wygląda pysznie? Idealny białkowo-tłuszczowy obiad potreningowy :)

MAKRO:

KCAL: 840
B: 56
W: 25
T: 53