piątek, 25 marca 2016

Nieopadający sernik [hicarb, cheatmeal]

Nieopadający sernik [hicarb, cheatmeal]

Spód składniki:

4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1/2 szklanki mąki orkiszowej/kokosowej/orzechowej/migdałowej
1/2 szklanki ksylitolu
80g oleju kokosowego (bezzapachowy)

Przygotowanie:

Ugotowaną jaglankę przekładam do miski, dodaje cukier, mąkę i mieszam dokładnie. Masa powinna być dość gęsta. Całość przekładam do formy wysmarowanej olejem kokosowym, i zagniatam tak, żeby można do środka wlać masę sernikową, wsadzam do piekarnika rozgrzanego na 10 minut na 180 stopni 'C.


Masa serowa:
500 g serka mascarpone
150 ml śmietany kremówki
4 jajka
130 g ksylitolu
2 łyżki Irish Cream lub dowolnego likieru (dałem ciemny rum)
2 łyżki mąki orkiszowej/kokosowej/orzechowej/migdałowej

Kremówkę delikatnie podgrzewać na małym ogniu, letnią wlać do miski. Do naczynia wrzucić mascarpone, jajka (bez oddzielania na żółtka i białka), cukier, alkohol, mąkę. Zmiksować na gładką masę. Masa powinna być gładka.

Masę serową wylać na podpieczony spód. Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 175ºC, aż środek będzie ścięty i nie trzęsący. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Włożyć do lodówki na 12 h. Przed podaniem można udekorować owocami sezonowymi, lub jak ja zrobiłem - kokosem.

volia.

Makra nie wypisuje, bo kto przecież liczy kalorie w święta ;).