piątek, 18 marca 2016

Mięsne Mufiny [Lowcarb, keto]

Mięsne muffiny.

Ciekawa alternatywa dla jajecznicy czy jajka sadzonego, prostota wykonania jest rewelacyjna - przekręcamy piekarnik i podczas porannej toalety dochodzi nam śniadanie w piekarniku :)

Wyszły mi takie brązowe, bo smażyłem cebule i boczek na tłuszczu z żeberek,

Skład:

4 jajka
30g boczku
20g smalcu (lub innego tłuszczu)
Przyprawy do smaku - zioła prowanstalskie, chilli, czosnek.
Pół łyżeczki sody oczyszczonej.

Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na smalcu i cebuli z przyprawami.

Jajka rozbełtujemy w osobnym naczyniu, dodajemy przyprawy a to co nam zostało na patelni przestudzamy i wlewamy do naczynia z jajkami.

Całośc rano przelewamy do foremek silikonowych na muffinki, i wsadzamy do rozgrzanego piekarnika 180'C na 15-20 min, jak wyrosną to są prawie gotowe :)

Makro dla całości:

B: 41
W: 3
T: 20
kcal: 750 kcal