sobota, 19 marca 2016

Nietucząca pizza bez mąki,Fitpizza [Lowcarb]

Nietucząca pizza bez mąki, FitPizza [Lowcarb]

Składniki (porcja na 2 osoby)

200g twarogu półtłustego od dobrej krowy (poznać je można przez to,że są w cenie +20zł /kg
2 jajka od szczęśliwej kurki (sygnatura 2-xxxxxx)
30g otrębów (otręby idealnie łącza się z jajkiem do takich wypieków)
trochę oleju kokosowego (może być masło) - do wysmarowania papieru do pieczenia
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Mieszanka ziół prowansalskich do zmieszania z ciastem
szczypta soli (np. himalajskiej)

Wszystkie składniki mieszamy mikserem do uzyskania lejącej się masy. Papier do pieczenia smarujemy olejem kokosowym, lub masłem i wylewamy całą masę ciastową. Rozprowadzamy równomiernie po całej powieszchni, żeby nam wyszedł placek.

Wsadzamy do rozgrzanego piekarnika na 180'C na 10-15 minut.

Po czym wyciągamy, smarujemy naszym ulubionym sosem i dajemy dodatki (ser, szynka, piersi indyka, warzywa - pełna dowolność).

Wsadzamy jeszcze na 10 minut do tej samej temperatury, aż boki się nie zarumienią.

Volia, gotowe. Można jeść :).

Makro samego ciasta:

KCAL: 460
B: 48
W: 25
T: 20

Na dole różne propozycje farszu:

Szynka-ser-oliwki oraz 4 sery
.