Bobella [lowcarb, paleo, keto]
FIT NUTELLA
Domowy krem kokosowo-kakaowy 'ala nutella.
Całośc przygotowania to około 10 minut, więc zastanów się, czy opłaca Ci się ubierać i iść do sklepu po Nutellę ;).
Składniki:
40g kakao/karob
30g wiórki kokosowe/dowolny orzech - włoski, migdały, nerkowca.
1 żółtko
10g ksylitolu
kilka kropel aromatu rumowego który idealnie sie komponuje z kakao.
Dodalem tylko 10 g ponieważ skrycie kocham sie w gorzkiej czekoladzie, a takie proporcje były dla mnie idealne :), jeśli lubisz bardziej słodki smak polecam dać około 10g+.
Wiórki kokosowe blendujemy z zółtkiem, dodając ok 20 ml prawie wrzącej wody (żeby nam się bledner nie spalił) - do uzyskania gładkiej masy.
Dosypujemy resztę i mieszamy.
Gdy masa wyjdzie za rzadka, zawsze można dac ją na 20 minut do zamrażalki - bedzie dużo gęstsza. Idąc tą drogą zostawiajac ją dłużej uzyskamy domową czekoladę ;).
Jest idealna ! <3
MAKRO:
373kcal
T: 31
B: 15
W: 7 (!)
Całośc wystarczyła mi na wysmarowanie 10 wafli ryżowych :)