Składniki:
-3 jajka
-10g karobu/kakao nisko tłuszczowego
-5g cynamonu
-10g dowolnego błonnika (polecam łuskę gryki)
-20g siemię lniane
-pół łyżeczki sody oczyszczonej
-20g ksylitolu
-kokos do dekoracji
-10g oleju kokosowego do smażenia.
Przygotowanie:
Jajka rozbijamy mieszaczką, do zawiesiny dajemy wszystkie proszkowe rzeczy, dolewamy pół szklanki wody i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, i wlewamy całą masę ciastową. Przykrywamy patelnię pokrywką i pieczemy 7-9 minut pod przykryciem. Omlet powinien nam ładnie napuchnąć, a po ściągnięciu z gazu delikatnie oklapnąć. Kokos dajemy 5 minut przed skończeniem smażenia.
Ciekawa alternatywa na słodko, cynamon ma właściwości obniżające poziom cukru, ksylitol nie powoduje jego skoku, a z oleju kokosowego mamy dużo energii. Smakuje wyśmienicie na zimno i jak i na ciepło.
Omlet jest puszysty i rozpływa się w ustach.
Można dodać więcej jajek, wtedy będzie jeszcze lepsze makro!
KCAL: 408 B: 21, W: 16 T: 29