Mięsne muffiny.
Ciekawa alternatywa dla jajecznicy czy jajka sadzonego, prostota wykonania jest rewelacyjna - przekręcamy piekarnik i podczas porannej toalety dochodzi nam śniadanie w piekarniku :)
Wyszły mi takie brązowe, bo smażyłem cebule i boczek na tłuszczu z żeberek,
Skład:
4 jajka
30g boczku
20g smalcu (lub innego tłuszczu)
Przyprawy do smaku - zioła prowanstalskie, chilli, czosnek.
Pół łyżeczki sody oczyszczonej.
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na smalcu i cebuli z przyprawami.
Jajka rozbełtujemy w osobnym naczyniu, dodajemy przyprawy a to co nam zostało na patelni przestudzamy i wlewamy do naczynia z jajkami.
Całośc rano przelewamy do foremek silikonowych na muffinki, i wsadzamy do rozgrzanego piekarnika 180'C na 15-20 min, jak wyrosną to są prawie gotowe :)
Makro dla całości:
B: 41
W: 3
T: 20
kcal: 750 kcal