Składniki:
-Ciasto:
100g twarogu półtłustego
10g otrębów owsianych
pół łyżeczki kurkumy
pół łyżeczki przyprawy do gyrosa
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
1 jajko
Składniki miksujemy razem, aż do uzyskania masy (ciasto powinno być gęstsze od ciasta na naleśniki). Rozgrzewamy piekarnik do 180'C. Rozkładamy papier do pieczenia i smarujemy go olejem kokosowym. Wylewamy na to wszystko nasze ciasto i formujemy z niego placek.
Piec około 15 minut w 180'C. Po czym gdy ciasto jest już naleśnikiem, wyjmujemy z piekarnika.
Farsz:
Ja użyłem:
200g indyka
150g polędwicy wołowej
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku.
Mięso myjemy i kroimy. Cebulkę smażymy na łyżeczce oleju kokosowego (może być masło). Solimy, pieprzymy i dodajemy przyprawę do gyrosa. Jak cebulka się poddusi - dodajemy mięso i ponownie podsmażamy.
Całośc wysypujemy na ciasto, zawijamy jak naleśnik i przekrajamy na pół.
Z podanego przepisu wychodzą dwie porcje.
Makro dla całości:
B: 94 W: 15 T: 27
KCAL- 674