Fitki [lowcarb, keto], frytki z selera i cukini
FITKI, czyli fajna alternatywa dla skąpanych w głebokim oleju frytek ziemniaczanych.
Składniki:
20-30g oleju kokosowego bezzapachowego
500g selera
500g cukini.
Przygotowanie:
Olej kokosowy delikatnie rozpuszczamy na patelni, nie może być za gorący może być tylko płynny.
Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w drobne paseczki.
wrzucamy wszystko do miski, dodajemy ulubione przyprawy (ja dałem do grilla), i potrząsamy całym opakowaniem, żeby równomiernie rozprowadzić i olej i przyprawy.
Nagrzewamy piekarnik standardowo do 180'C i pieczemy około 25-30 minut z termoobiegiem.
Volia, mamy kilogram frytek.
Makro:
KCAL: 400
T: 32
W: 20
B: 10
Wychodzi około 4 dużych porcji, czyli sami widzicie, że to typowy, smaczny lowcarb :).