niedziela, 12 lutego 2017

Brokuły śmierdzą? Sprawdź ten sposób [ARTYKUŁ, PATENTY] (bez mąki, bez glutenu, PATENTY, fitkarnikowe patenty)

Brokuły śmierdzą? Sprawdź ten sposób [ARTYKUŁ, PATENTY] (bez mąki, bez glutenu, PATENTY, fitkarnikowe patenty)

Kiedyś ktoś na jadalni spytał się mnie, jak ja to robię, że moje brokuły nie śmierdzą specyficznym brokułowym aromatem. Sam zacząłem się zastanawiać nad tym, ale odpowiedź jest prosta. Dodaje soli. Dużo soli.

LISTA SKŁADNIKÓW:
-Brokuł
-Sól himalajska
-Woda

PRZYGOTOWANIE:

Wystarczy, że do gotującej się wody wrzucimy pół łyżeczki soli. Nie dośc, że brokuły dostaną świetnego zielonego koloru, to jeszcze nie będą dawać po nosie.

Oczywiście brokuła używam całego – kroje nawet jego nogę i liście w których jest najwięcej witamin i makroskładników. Pozatym waga nogi to gdzieś 1/3 całego brokuła, więc na prawdę szkoda by mi było go wyrzucać.

Brokuły gotujemy 4-5min w zależności, jaką miękkość chcemy uzyskać. Ja lubię takie lekko chrupiące :).