Brokuły śmierdzą? Sprawdź ten
sposób [ARTYKUŁ, PATENTY] (bez mąki, bez glutenu, PATENTY,
fitkarnikowe patenty)
Kiedyś ktoś na jadalni spytał się
mnie, jak ja to robię, że moje brokuły nie śmierdzą specyficznym
brokułowym aromatem. Sam zacząłem się zastanawiać nad tym, ale
odpowiedź jest prosta. Dodaje soli. Dużo soli.
LISTA SKŁADNIKÓW:
-Brokuł
-Sól himalajska
-Woda
PRZYGOTOWANIE:
Wystarczy, że do gotującej się wody
wrzucimy pół łyżeczki soli. Nie dośc, że brokuły dostaną
świetnego zielonego koloru, to jeszcze nie będą dawać po nosie.
Oczywiście brokuła używam całego –
kroje nawet jego nogę i liście w których jest najwięcej witamin i
makroskładników. Pozatym waga nogi to gdzieś 1/3 całego brokuła,
więc na prawdę szkoda by mi było go wyrzucać.
Brokuły gotujemy 4-5min w zależności,
jaką miękkość chcemy uzyskać. Ja lubię takie lekko chrupiące
:).