FIT MAKARON z cukinii 98 kcal [LC,
KETO, LCHL] (bez mąki, bez glutenu, bez pszenicy, fit makaron)
W Polsce, jak w słonecznej Italii,
jednak makarony są na pierwszym miejscu. Niestety, będąc na diecie
redukcyjnej, oraz posiadając insulinooporność zjedzenie chociaż
łyżki makaronu i produktu z białej mąki, może nam zatrzymać
proces odchudzania nawet na dwa tygodnie. Moi podopieczni czesto w
rubryce 'co lubisz jeść' stawiają na pierwszym miejscu makaron i
produkty pszenne.
Znalazłem sposób na ciekawy zamiennik
:).
Na początku potrzebujemy urządzenia
które zamieni nam cukinie w płaty makaronu (ALIEXPRESS:
https://pl.aliexpress.com/item/Hot-Sale-Kitchen-Gadgets-Vegetable-Fruit-Spiral-Shredders-Slicer-Peeler-Kitchen-Accessories-Cooking-Tools-Kitchen-Accessories/32598174438.html?spm=2114.13010608.0.0.cQDmw3
)
Oraz cukini.
LISTA ZAKUPÓW:
-Cukinia
-smalec (lub jaki kolwiek rodzaj
tłuszczu, jeśli użyjemy boczku wyjdzie nam carbonarra) 10g
PRZYGOTOWANIE:
Cukinie myjemy i obieramy, wkładamy w
dyszę spiralizera i obracamy aż do końca. Wyjdą nam specyficzne
płaty. Jeśli przepuścimy umiejętnie cukinie przez duże oczko
tarki – wyjdzie nam spagettii)
Smażymy nasz fit makaron na rozgrzanym
oleju i dobieramy sos. Jeśli użyjemy pomidorowego – wyjdzie coś
ala' spagetti. Jeśli dodamy śmietany – wyjdzie carbonarra.
MAKRO:
KCAL: 98
B: 0
W: 4 (błonnik)
T: 9