Jak gotować jajka, żeby nie pękały
[ARTYKUŁ] (bez glutenu, bez mąki, jajka, żeby, nie pękały)
Pewnie wielokrotnie ktoś z Was gotując
jajka na twardo, czy na miękko darł się w niebogłosy. Jajka lubią
pękać, całość wylewa się od razu do wody, i tworzy coś na wzór
wosku z znanych nam andrzejkowych wróżb. Znalazłem sposbób dzięki
któremu będzie można cieszyć się jajkiem (w całości).
Po pierwsze jajko pęka poprzez różnicę
temperatur, w lodówce osiąga ono temperaturę 2-3'C a woda gotuje
się w jednak 50x większej temperaturze.
Pierwsze co robimy – to wyciągamy
jajka tak, żeby osiągneły temperaturę pokojową. Następnie
trzeba je nakłuć. Można to zrobić takim wynalazkiem które widać
na zdjęciu, jednak Aliexpress przychodzi nam z pomocą (można też
biegać po sklepach 'wszystko za 3 zł', ale chyba wolę czekać
miesiąc na przesyłkę
https://pl.aliexpress.com/item/New-Brand-Egg-Piercer-Pricker-With-Lock-Kitchen-Craft-Essential-Gadget-K177/32433306231.html?spm=2114.13010608.0.0.06bqAa)
LISTA PRODUKTÓW:
-Jajka (koniecznie w temperaturze
pokojowej)
-Sól
-20ml octu jabłkowego
Dlaczego ocet jabłkowy? Idealnie ścina
nam pęknięte jajka- dzięki czemu nie wypływają.
Dodajemy sól i ocet do wody,
doprowadzamy wodę do wrzenia, i wsadzamy na łyżce jajka. 10 minut
od zagotowania i mamy jajko na twardo, 3-5 minut mamy jajko na
miękko.