Karmelizowane buraki na ostro z piersią
z kurczaka w panierce, bez mąki i bułki tartej [lowcarb, pyszne,
healthyfood]
Miałem smaka na buraka ;).
Oczywiście przy okazji wymysliłem,
jakby tu zrobić kotlety z kurczaka w zdrowej panierce. Odpowiedź
przyszła szybciej niż pytanie.
Do całości potrzebujemy:
-Buraka (u mnie był to 400 g gigant)
-Pierś z kurczaka
-żółtko jaja
-2 łyżki smietany + trochę wody
-zmielone pestki dyni
-olej kokosowy
-mąkę kokosową
-przyprawy (sól, pieprz kajeński,
chilli)
Buraka obieramy i kroimy w kształt
frytek, dobrze jest do tego użyć innej deski, niż ta na której
aktualnie kroimy. Burak bardzo farbuje. Mieszamy go z roztopioną
łyżką oleju kokosowego i przyprawami i wsadzamy do piekarnika
rozgrzanego do 180' C na... 60 minut. Strasznie długo się robi.
W ten czas: kurczaka kroimy i
przyprawiamy do smaku. Maczamy go najpierw w mące kokosowej, później
w śmietanowo-żółtkowej mazi i w zmielonych pestkach dyni.
Zostawiamy wszystko zapanierowane na 10 minut i po skończeniu
buraków, można smażyć :).
Czyż nie wygląda pysznie? Idealny
białkowo-tłuszczowy obiad potreningowy :)
MAKRO:
KCAL: 840
B: 56
W: 25
T: 53