Camembert z patelni, z sosem
czekoladowym [lowcarb, keto, bez cukru, śniadanie, nabiał]
Oczywiście, jak zrobić ser camembert
z patelni pisałem już tutaj:
http://fitkarnik.blogspot.com/2016/04/camembert-z-patelni-w-migdaowej.html
Teraz czas na odświeżenie tego
przepisu, czyli bez panierki, ale z czekoladową polewą.
Natchnęło mnie na ten przepis, jak
byłem na zlocie foodtrucków (tak, jadłem tam – bitfeki, którą
lepszą zdrowszą wersję zrobie tutaj jeszcze :)) I widziałem
właśnie kawałki camemberta w czekoladzie.
Całośc prosta, jak poziomnica.
Bierzemy ser, odpakowywujemy i smażymy obustronnie na teflonowej
patelni. Jeśli chodzi o sos. To jedną kostkę gorzkiej czekolady
rozpuszczamy w łyżeczce masła klarowanego w łaźni wodnej. Jak
zrobić łaźnię wodną? O tak:
[zdjecie]
Czyli dajemy rondelek z wodą, na to
miseczkę i gotujemy. Para rozpuszcza czekoladę i masło i mamy sos.
Z racji tego, że używamy czekoladę
słodzoną bezwęglowodanowo (dzięki Wedel!), można tego używać
na dietach ketogenicznych.
Makro (u mnie camembert 250g, jest to
dobra porcja na dwoje)
KCAL: 765
B: 54 g
W: 3,8 g
T: 59 g