BIFTEKI – czyli kuchnia grecja, w
wersji FIT [lowcarb, keto, lchl, fit grek]
Zakochałem się w tym daniu, odkąd
byłem na zlocie foodtrucków w Katowicach :-).
Smak mięsa mielonego z wyciekającym
ze środka serem – rewelacja, której musisz spróbować !
Kiedyś robiłem coś podobnego
(PRZEPIS:
http://fitkarnik.blogspot.com/2016/04/zdrowe-mielone-lowcarb-keto.html)
,więc można się na tym przepisie wzorować.
Potrzebujemy:
-800 g mięsa (zrobiłem porcję na
cztery dni) – u mnie 600 g wołowina + 200 g kurczak
-czosnek & cebula
-ulubione przyprawy (u mnie chilli,
kajeński, kurkukma oraz tymianek)
-sól i pieprz
-100g sera (u mnie lazur srebrzysty)
Przygotowanie:
Czosnek & cebula ląduje w
rozdrabiniaczu (fajna alternatywa, ponieważ nie trzeba kroić).
Mięso dzielimy na cztery części i mielimy w tym samym
rozdrabniaczu, warto podzielić, żeby nie przepalić blendera.
Mięso mieszamy wraz z przyprawami i
zostawiamy na godzinę w lodówce.
Z masy formujemy kulki, do której
każdej – wsadzamy ser. A na górę sypiemy tymianek.
Pieczone na patelni bez tłuszczu –
smakują wyśmienicie – nawet na zimno ;).
Makro w porcji (2 kotlety)
KCAL: 299
B:45 g
W: 0 g
T: 13 g
T: 13 g