sobota, 5 sierpnia 2017

Domowy chleb żytni, na domowym zakwasie [Hicarb, poradnik, fitkarnikowe specjały, low fat]

Domowy chleb żytni, na domowym zakwasie [Hicarb, poradnik, fitkarnikowe specjały, low fat]

Z racji tego, że zaczynam się coraz bardziej przekonywać do żyta i jego wyrobów, moi podopieczni również dostali uaktualnienia co do planów żywieniowych o ten produkt właśnie.

W poniższym przepisie pokażę, jak tworzyć chleb żytni na domowym zakwasie, beż użycia specjalistycznych maszynek. Potrzebujemy tylko czasu.


LINK DO BLOGA: https://fitkarnik.blogspot.com/2017/08/domowy-chleb-zytni-na-domowym-zakwasie.html

Potrzebujemy:

Mąka żytnia typ 700
Mąka żytnia typ 2000
woda
ulubione przyprawy: sól, oregano, bazylia, czosnek

Wykonanie:

Najpierw zaczynamy od zakwasu. Dajemy 100g mąki żytniej typ 2000 do słoika z letnią wodą. Całośc nie zakręcamy a zakrywamy wilgotną szmatką (bardzo ważne jest aby non stop była nawilżona – inaczej pojawi się pleśń.

Po 24 h dodajemy kolejne 100 g mąki i 100 ml wody, całośc mieszamy, zwliżamy szmatkęi odstawiamy na 24 h. Wykonujemy krok łącznie 4-5 razy. Gdy jesteśmy gotowi na pieczenie chleba – odkładamy 100g zakwasu do słoika (przyda się na następny raz) i dodajemy 600g mąki żytniej typ: 720 oraz 600g wody. Wszystko mieszamy na gładką masę i odstawiamy do keksówki na 6h w ciepłe miejsce, lub 12h do lodówki. Sugeruje nie mieszać tych temperatur, bo wyjdzie zakalec.

Pieczemy z filiżanką/szklanką wody – wtedy będzie chrupki :) - gdzieś z 60-90 minut. Zależy od piekarnika.

Makro:

KCAL: 234
B: 6,7
W: 52

T:1,8