piątek, 16 września 2016

O KURCZĘ! Roladki w ziołach z piekarnika z serowym sercem [Lowcarb, redukcja, healthyfood]

O KURCZĘ! Roladki w ziołach z piekarnika z serowym sercem [Lowcarb, redukcja, healthyfood]

Powinni z tego przepisu również skorzystać moi podopieczni, którzy nie przepadają za innym mięsem niż kurczak, właśnie :). Wtedy zamiast źródła tłuszczu do posiłku, dajecie ser żółty i wszystko się zgadza :).

Jakoś, że jestem strasznym przeciwnikiem spożywania drobiu (głownie z powodów produkcyjnych), czasem każdego najdzie smak na pierś z kurczaka :).

Nie chciało mi się tym razem kombinować z patelniami, więc stwierdziłem, że zrobię roladki kurczakowi z sercem serowym.

Piersi umyłem (500 g) i oczyściłem. Rozbiłem równomiernie na każdą stronę. Natarłem ziołami (prowansalskie) i solą i zostawiłem chwilę, w lodówce. Przez ten czas potarłem ser edam (ważne: żeby był on dobrej jakości. Kolorem przypominał ser, a nie kanarka. Również warto spojrzeć na skład, taki ser z którego będziecie zadowoleni to ser który ma 0,5g > węglowodanów. Ja kupiłem w Cerefere, kawałek za 5zł – cena, jak i jakość bardzo dobra :).

Do środka kotleta dajemy ser (50g/ porcja) i zawijamy (w miarę możliwości) jak pierogi. Można użyć wykałaczek, można użyć silikonowej nitki do pieczenia – ja z racji braku tej drugiej, wybrałem wykałaczki.

Do naczynia żaroodpornego dajemy łyżeczkę masła, co by wszystko miało ładny aromat i się nie przypaliło.

Całość zapiekamy w standardowej temperaturze 180'C na 20 minut :).

Roladki są rewelacyjne – nie są suche i rozpływają się w ustach. Jak jadłem je na stołówce w pracy, to nawet słyszałem opinie, że wygląda to na danie z jakieś wykwintnej restauracji.

Makro w porcji:

KCAL: 432
B:66
W: 0,1

T: 18