środa, 14 września 2016

FIT Lazania z cukinii ! Bez makaronu ! [lowcarb, paleo, keto]

FIT Lazania z cukinii ! Bez makaronu ! [lowcarb, paleo, keto]

Jakoś miałem ochotę ostatnio zjeść jakiś obiad po włosku. Tylko, jak uwielbiam włoską kuchnię – tak jestem wielkim przeciwnikiem makaronu, z którego w głównej mierze on się składa... Wymyśliłem, jak zrobić, żeby wilk był syty i owca cała :)

Składniki (farsz)
500 g polędwicy wieprzowej (zmielonej)
pomidory w puszcze
Czosnek, chilli, pieprz kajeński, kurkuma, sól, bazylia, oregano i zioła prowansalskie.

2 duże cukinie

na górę:

Ser Edam ( około 100g)

Przygotowanie:

Cukinie myjemy i obieramy. Dwie duże – w zupełności nam wystarczą. Następnie za pomocą (najlepiej – szpatułki do sera) tniemy długie, cieńkie pasy. Jeśli natrafimy na pestki – obracamy i kroimy dalej – tak żeby płat był cały.

Rozgrzewamy piekarnik i do żaroodpornego naczynia wysmarowanego mała ilośćią tłuszczu, wkładamy cukinie. Zapiekamy w temperaturze 180'C przez 15 minut, tak żeby cukinia przypominała konsystecją płaty makaronu.

Jak zrobić sos pomidorowy – pisąłem tutaj : http://fitkarnik.blogspot.com/2016/06/domowy-keczup-healthy-food.html

Mięso oczywiście podsmażamy na łyżeczce smalcu i dodajemy soli. Całośc zalewamy sosem i gotujemy przez krótszą chwilę.
Krótki wywód o mięsie mielonym – nie kupujmy go w marketach – przeważnie jest z dodatkami chrząstek i innych dziwnych rzeczy. Najlepiej albo samemu zmielić kawałek mięsa, albo poprosić miłą Panią w sklepie mięsnym :).

Ja robiłem lasagne w ... silikonowej foremce do ciasta, bo odpowiadał mi jej rozmiar (jej połowa – to idealnie mój pojemnik na jedzenie).

Na sam dół foremki dajemy warstwą cukinię – lejemy sos, sypiemy trochę sera i znów dajemy cukinię. Z przepisu którego użyłem – wyszły mi cztery piętra :)

Całość zapiekamy w piekarniku na około 20-30 minut (aż się ser na górze nie zacznie przypiekać)
Lepiej użyć tutaj sera lepszej jakośći – nie będzie się rozwalać wtedy :)

MAKRO (w porcji)

B: 61g !
W: 6.1 (praktycznie sam błonnik)
T: 31