czwartek, 30 czerwca 2016

DOMOWY KECZUP [healthy food]

DOMOWY KECZUP [healthy food]

Kasza lub ryż jest za sucha? Tortex się już przejadł? Panicznie boisz się cukru?

Oto domowy fit-keczup, który zrobisz w 10 minut :)

Składniki:

4 ząbki czosnku
sól i pieprz
Kilka kropel cytryny
Puszka pomidorów (najważniejsze aby na kraju pochodzenia, było napisane Włochy, lub Hiszpania)
Łyżeczka erytrytolu
Ulubione przyprawy (u mnie: bazylia, oregano, papryczki pepperoni, słodka wędzona papryka- najlepiej dodawac je na samym koncu)

Czosnek siekamy na drobno – ja gniotę go deską do blatu, żeby skórki odskoczyły i wrzucam go do blendera z innymi przyprawami.
Tak samo robie z pomidorami (oczywiście, puszkę zostawiamy), i resztą dodatków.
Blenduje wszystko na rzadko i podsmażam chwilę na patelni aż się nie zrobi gęste.

Ta-dam.

Keczupu możemy smiało uzywać do kaszy, ryżu, do posmarowania pizzy z kalafiora (przepis niebawem na ramach Fitkarnika), do Fitek ( http://bit.ly/FITKIfrytkiLOWCARB ) do posmarowania chleba z ziaren-( http://bit.ly/ChlebBezMaki ). Możliwości jest naprawdę sporo :).