niedziela, 19 czerwca 2016

Kapusito z jajecznicą [Lowcarb, keto, LCHL]

Kapusito z jajecznicą [Lowcarb, keto, LCHL]

Jajecznica fajne danie, jednak zaczyna być problematyczna, gdy trzeba ją zabrać z domu do pracy.
Wpadłem na pomysł, jak można ją wynieść i jeszcze zaskoczyć znajomych w korpo-jadłodajni.

Wystarczy kupić kapustę włoską (jej liście są duże i pozwolą nam na zawinięcie całości) i wsadzić ją do nich i zawinąć :)

W moim przypadku kawałki kapusty do śniadania (wycinam je w kształcie trójkoątka prostokątnego) zastepują mi tosty na śniadanie. Wystarczy posmarować taki mały trójkąt domowym keczupem (przepis na dniach @ Fitkarnik), i i pochrupać do jajecznicy. Może się to okazać pomocne dla osób które mają problem z odrzuceniem chleba na początku diety :).

Kapuste najlepiej rozdzielić z liści i umyć wieczorem, wsadzając ją do otwartego pojemnika w lodówce – robi się wtedy sztywna i chrupiąca :).

Wszystko może być alternatywą wszystkiego, trzeba tylko użyć nieco wyobraźni i nie zamykać się w książce kucharskiej babci Jadzi z 1927 roku.