czwartek, 30 czerwca 2016

Pizzerinki z kalafiora [Lowcarb, keto, redukcja, helathyfood, bezglutenu]

Pizzerinki z kalafiora [Lowcarb, keto, redukcja, helathyfood, bezglutenu]

Pizza z założenia nie jest tuczącym daniem, jeśli odpowienio ją przygotujemy :).
Tutaj mam dla was ciekawą alternatywę, poraz kolejny, do festiwalu pszenicy.

Składniki:

400 gram kalafiora
2 jajka, duże
2 ząbki czosnku
szczypta soli i pieprzu
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
ulubione przyprawy: oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryczka peperoni
Pomidory w puszce (najważniejsze przy ich kupnie to spojrzenie z jakiego kraju pochodzą, jeśli to są Włochy lub Hiszpania – wtedy jest ok :))

Jak zrobić domowy keczup, którym posmarowałem placki piszę tutaj: http://bit.ly/DOMOWYKECZUP

Dodatki:

Ja użyłem 150g oscypka od uśmiechniętego górala.

Kalafior blendujemy do konsystencji pyłu, dodajemy do wszystkiego przyprawy i jajka, i mieszamy wszystko do uzyskania papki.

Papier do pieczenia smarujemy olejem kokosowym i formujemy na nich małe placuszki. Całośc wsadzamy do rozgrzanego piekarnika na 15 minut w temperaturze 180'C.

Po czym dodajemy nasze ulubione dodatki, i jeszcze raz zapiekamy :).

Kaloryka w głównej mierze zależy od nas, jeśli damy dobre dodatki to mozna ją śmiało okrzyknąć FITPIZZĄ.

Makro: (same 'ciasto')
KCAL: 200
B: 19
W: 8 (z tego duża ilośc kalafiorowego błonnika)
T: 10