wtorek, 12 lipca 2016

Łososiowe muffinki [Lowcarb, paleo, LCHL]

Łososiowe muffinki [Lowcarb, paleo, LCHL]

Muffinki nie muszą być słodkie ;).

W tym przypadku ciekawa alternatywa, dla jajecznicy czy sadzonych a nawet omletów. A co więcej – zabierzemy je gdzie chcemy ze sobą.
Jakoś sobie upodobałem ostatnio mąkę kokosową. Jest tania i bardzo wydajna. Jedna łyżka to około 15g, a pozwala dzieki temu związac wszystkie jajeczne masy.

Składniki:

3 jajka
20-30 gram mąki kokosowej
50g śmietany 18%
pół łyżeczki sody oczyszczonej
pół łyżeczki chilli
pół łyżeczki kurkumy
50g brzuszków z łososia, kupionych na targu. Moim zdaniem lepsza i tansza alternatywa jeśli chodzi o łososia.
przyprawy: bazylia, tymianek, pepperoni, sól himalajska, pieprz czarny.

Jak zawsze prostota. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180'C. I mieszamy wszytkie składniki. Wlewamy do formy na muffinki i pieczemy 25 minut w 180'C. Czyż nie wyglądają pysznie?

Makro:
KCAL: 546
B: 35
W: 5
T: 43