środa, 13 lipca 2016

Czekoladowe brownie z fasoli czerwonej, uwaga: uzaleznia!

Czekoladowe brownie z fasoli czerwonej, uwaga: uzaleznia!

Z cyklu: ciasto którym zaskoczysz rodzinę.

Jakby mi ktoś powiedział np. Rok temu, że będe zamiast długich sesji cardio wybierał bieganie w plenerze i w niedzielę zamiast sernika babci, czy tam babki marmurkowej będę jadł ciasto z fasoli to bym go poprosut wyśmiał. Ale jak to bywa w życiu – tylko krowa nie zmienia poglądów ;).

Składniki:

200g fasoli (może być z puszki, ale w smaku jest duzo lepsze jak sami ugotujemy fasole. Wrzucamy ją do garnka z wodą, tak żeby tafla wody zakrywała fasolę na trzy palce i moczymy przez 4-6h. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez 60 minut i odcedzamy na sitku)
2 jajka
1 łyżka (15g) oleju kokosowego
100g erytrytolu /2 banany (banany gnieciemy widelcem wczesniej).
Łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli (sól potęguje smak, nawet słodkich rzeczy. Dlatego producenci żywności tyle jej sypią do produktów ;)
100g maślanki (dobrej firmy: Robico)
40g zmielonych ziaren kakaowca ( www.badapak.pl ), można użyć karobu, kakao.
30g cynamonu

Piekarnik rozgrzewamy do 180'C z termoobiegiem
Ugotowaną fasole blendujemy w jednym naczyniu na gładką masę, dodajemy maślankę,olej kokosowy i dalej blendujemy.
Dodajemy wszystkie sypkie produkty i dalej blendujemy.

Przelewamy do blaszki i chowamy w piekarniku na 45 minut. Odkryłem, że wszystkie ciasta na świecie potrzebują 180'c i 45 minut :D

Wyciągamy i staramy się nie jeść gorącego, jest jeszcze mokre. Musi wystygnąć, wtedy się ubije i da się je kroić.

MAKRO:
KCAL: 1104
B:73
W: 95
T: 48