Awokado zapiekane z serem i jajkiem w
pierakrniku [lowcarb, paelo, LCHL]
Fajna opcja na śniadanie, ponieważ
wstawiamy danie do piekarnika po obudzeniu się i idziemy brać
prysznic ;). 30-35 minut i powinny być gotowe.
Składniki:
Jedno awokado (ważne żeby było
miekkie, wtedy jest dojrzałe. Jeśli jest nie dojrzałe –
wystarczy położyć je w domu na jabłkach i po jakimś czasie
dojrzeje bardzo szybko)
2 żółtka (dziura po pestce nie
mieści całego jajka mieści się tylko żółtko)
Odrobina sera (parmezan, mozzarella) do
posypania.
Przyprawy: sól himalajska, pieprz,
bazylia, tymianek, szczypiorek.
Awokado kroimy wzdłuż i wyciągamy
pestke. Musi być miękkie, wtedy fajnie odejdzie. Kropimy całość
sokiem z cytryny (nie czernieje wtedy). Żółtko oddzielamy od
białka i dajemy każde do osobnego kubka, czy filiżanki. Wszystko
ląduje w lodówce na noc (chyba, że mamy czas – mozna przygotować
to na bieżąco).
Rano tylko włączamy piekarnik i
wlewamy żółtka do awokado. Przyprawiamy do smaku, a na górę
dajemy odrobine tartego sera. Czas jaki powinny spędzić w
piekarniku to około 25-30 minut, zależy jak bardzo ścięte żółtko
lubimy.
Makro:
KCAL: 476
B: 20
W: 5
T: 42