wtorek, 12 lipca 2016

Awokado zapiekane z serem i jajkiem w pierakrniku [lowcarb, paelo, LCHL]

Awokado zapiekane z serem i jajkiem w pierakrniku [lowcarb, paelo, LCHL]

Fajna opcja na śniadanie, ponieważ wstawiamy danie do piekarnika po obudzeniu się i idziemy brać prysznic ;). 30-35 minut i powinny być gotowe.

Składniki:

Jedno awokado (ważne żeby było miekkie, wtedy jest dojrzałe. Jeśli jest nie dojrzałe – wystarczy położyć je w domu na jabłkach i po jakimś czasie dojrzeje bardzo szybko)
2 żółtka (dziura po pestce nie mieści całego jajka mieści się tylko żółtko)
Odrobina sera (parmezan, mozzarella) do posypania.
Przyprawy: sól himalajska, pieprz, bazylia, tymianek, szczypiorek.

Awokado kroimy wzdłuż i wyciągamy pestke. Musi być miękkie, wtedy fajnie odejdzie. Kropimy całość sokiem z cytryny (nie czernieje wtedy). Żółtko oddzielamy od białka i dajemy każde do osobnego kubka, czy filiżanki. Wszystko ląduje w lodówce na noc (chyba, że mamy czas – mozna przygotować to na bieżąco).

Rano tylko włączamy piekarnik i wlewamy żółtka do awokado. Przyprawiamy do smaku, a na górę dajemy odrobine tartego sera. Czas jaki powinny spędzić w piekarniku to około 25-30 minut, zależy jak bardzo ścięte żółtko lubimy.

Makro:

KCAL: 476
B: 20
W: 5
T: 42