czwartek, 28 lipca 2016

Własny sos, co pali ryja za 70 groszy [patenty, lowcarb]

Własny sos, co pali ryja za 70 groszy [patenty, lowcarb]

Uwielbiam ostry smak. Jest dla mnie na prawdę zbawienny, a dobre sosy jednak... kosztują krocie.

Wystarczyło, że spojrzałem tylko na etykietę i już wiedziałem, że sam mogę bez problemu taki zrobić :)

Składniki:

15 małych papryczek peperoni (www.badapak.pl)
2 łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki pieprzu kajenskiego
2 szczypty soli
1 łyżeczka papryczki wędzonej, słodkiej
4 ząbki czosnku
90ml wody.

Wszystko wrzucamy do jednego naczynia i blendujemy na gładką masę. Warto pomielić trochę dłużej, żeby czosnek się dobrze rozdrobnił, bo inaczej możecie mieć problem z wlaniem do buteleczki.

Wszystko zostawiamy w tej butelce na 5 dni, i ... gotowe :)

Zamiast 16 zł za sos, płacimy tylko 70 groszy.  

Wiem, wiem. Stół ujebany.